Ouderen helpen bij kiezen verpleeghuis

 

De Raad van Ouderen heeft opnieuw een advies uitgebracht aan minister Hugo de Jonge. De raad wil een landelijke website waarop duidelijke informatie te vinden is over de kwaliteit en de kenmerken van verpleeghuizen. Op deze manier moet het makkelijker worden voor ouderen en hun mantelzorgers om de juiste keuze te maken.

In de praktijk blijkt een opname in een verpleeghuis vaak haastwerk. Er zou meer tijd moeten zijn tussen het stellen van een indicatie en de daadwerkelijke opname. Dan wordt het makkelijker om goed voorbereid te kiezen en in te schrijven bij het verpleeghuis van keuze. Ouderen stellen het aanvragen van een indicatie nu vaak zo lang mogelijk uit. Om daar wat aan te doen moet de overheid de nadelige financiële gevolgen voor de zorg thuis met een verpleeghuisindicatie wegnemen. Dan zullen ouderen ook sneller op zoek gaan naar de mogelijkheden die er zijn.

De raad wil ook dat er in de informatievoorziening meer aandacht komt voor de ‘zachte’ kenmerken van verpleeghuizen. denk daarbij aan geborgenheid, autonomie, diversiteit en zingeving. Dat zal het maken van de juiste keuze zeker wat eenvoudiger maken.

Het advies is op 22 mei aangeboden aan de Tweede Kamer.

Klik op onderstaande link om het volledige advies te kunnen bekijken.

https://www.beteroud.nl/nieuws/keuze-verpleeghuis-ondersteuning-nodig