Raad van Ouderen pleit voor technologie op maat in de zorg

Veel ouderen kunnen de technologische ontwikkelingen in de zorg niet bijbenen en zullen daardoor mogelijk afhaken. Ook voor deze mensen moet er echter altijd goede zorg en ondersteuning zijn, dus ook zonder technologie. Toch is technologie belangrijk in de zorg, bijvoorbeeld om kosten te besparen. Dat geld kan dan worden ingezet voor meer zorgmedewerkers en menselijk contact. Daarom pleit de Raad van Ouderen voor maatwerk als het gaat om de inzet van technologie in de zorg. Persoonlijke behoeften en ervaren kwaliteit van leven van ouderen moeten daarbij het vertrekpunt  zijn. Dat zegt de Raad van Ouderen in een advies aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Technologie moet zo zijn ontworpen dat deze aanpasbaar is aan de individuele behoeften, maar ook aan de mogelijke beperkingen van de gebruiker. Zo moeten ook mensen met bijvoorbeeld taalachterstanden hier gebruik van kunnen maken. De Raad wil ook ondersteuning op maat bij alle ICT-toepassingen voor ouderen. Dit betekent ondersteuning in eenvoudige taal en waar nodig met persoonlijke begeleiding. Ook moeten er steeds keuzemomenten zijn, zodat de gebruiker zoveel mogelijk de eigen regie houdt. Daarnaast zouden alle partijen bij de inzet van technologie goed kijken of hierdoor het menselijk contact niet wordt verwaarloosd. Tot slot pleit de Raad voor beveiliging van applicaties en voor begrijpelijke uitleg daarover aan de gebruiker.

 

Meer weten over dit advies van de Raad van Ouderen?

https://www.beteroud.nl/nieuws/raad-van-ouderen-uit-zorg-snelle-technologische-ontwikkelingen