Advies met Limburgs tintje

Vergrijzing, zorgkosten, pensioenleeftijd…ouderen zijn ‘hot’. Minister Hugo de Jonge van VWS wil graag praten met ouderen en installeerde daartoe in oktober 2018 de Raad van Ouderen als onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg, een speerpunt van het kabinet. Inmiddels ligt er eerste advies van de raad er over de campagne ‘Herwaardering van ouderen’, met inbreng uit Limburg van Tielke Ausems (links) en Nel van Lin (rechts).

Tielke Ausems en Nel van Lin, beiden welbekend binnen KBO Limburg, maken deel uit van de Raad van Ouderen. Zij brengen hun persoonlijke kennis en kunde in, maar zorgen ook voor een verbinding met de Academische Werkplaats voor Ouderenzorg in Maastricht en het Netwerk Senioren Limburg. ‘Daarmee is Limburg echt koploper op het gebied van ouderenzorg,’ weet Tielke Ausems. ‘Als er een adviesvraag is, vragen we de Werkplaats of er wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is dat van belang kan zijn. Die kennis nemen we dan mee, daar zijn ze landelijk ook heel blij mee, want zo kunnen we adviezen ook wetenschappelijk onderbouwen. Dit is echt een win-win situatie voor de KBO, de universiteit en het Netwerk Senioren Limburg en uiteraard voor de ouderen.’ Heel belangrijk want met 2,1 miljoen ouderen in 2030 kan de maatschappij immers niet om deze groep heen!

Minister de Jonge blijkt ingenomen te zijn met het advies. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij: ‘Ik gebruik deze adviezen in de uitwerking van de campagne. Recent heeft bijvoorbeeld een co-creatie sessie plaatsgevonden met de Raad, het campagnebureau en een wetenschapper die veel weet over beeldvorming over ouderen. Ik betrek de Raad van Ouderen bij de verdere uitwerking van de campagne.’  Een mooi eerste succes voor de Raad van Ouderen.