Het jaar 2040 wordt kantelpunt in de vergrijzing

Nederland vergrijst in snel tempo, dat weet inmiddels iedereen. Daarom is bijvoorbeeld het project Senioren Zelf aan Zet opgezet. Samen nadenken over wat nodig is om ervoor te zorgen dat we op die vergrijzing voorbereid zijn. In Binnenlands Bestuur een interessant artikel over deze ontwikkeling. Daarin staat o.a. dat het jaar 2040 een belangrijk kantelpunt zal worden vanwege de verwachte piek in de vergrijzing. Dat is het jaar dat de babyboomgeneratie een leeftijd bereikt waarop zorg en ondersteuning voor velen nodig zal zijn. Dat zal zorgen voor een grote druk op de gezondheidszorg, sociale voorzieningen en huisvesting. Dat betekent dat daar nu al rekening mee moet worden gehouden.

Het artikel doet o.a. verslag van een gesprek tussen ouders en kinderen om samen te bekijken wat er in de toekomst nodig zal zijn en wat ieders rol daarin zou kunnen zijn. Het project “Senioren Zelf aan Zet, praat vandaag over morgen” kan hierbij beslist van betekenis zijn. Het jaar 20240 lijkt nog ver weg, maar het is belangrijk om nu al te anticiperen op wat dan nodig zal zijn. Het lezen van dit artikel kan daarbij al een goed begin zijn!

Vanuit de KBO pakken we dit ook op. Onze inzet daarbij is om nauw samen te werken met partijen die hierin een belangrijke rol spelen zoals de gemeenten. Ook met hen praten we graag vandaag over morgen!