Oproep aan Kamerleden: investeren in plaats van bezuinigen op ouderenzorg

Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting van VWS. De KBO roept de kamerleden op te kiezen voor investeren in plaats van te bezuinigen op de ouderenzorg!

Het netwerk van zelfstandige provinciale KBO’s, dat meer dan 250.000 leden vertegenwoordigt, en waar ook KBO Limburg deel van uitmaakt, roept de Tweede Kamer op om tijdens de plenaire behandeling van de VWS-begroting extra aandacht te schenken aan de zorg en ondersteuning van ouderen. We zien dat het vinden van passende zorg en geschikte huisvesting voor veel ouderen moeilijk is en dat de ongelijkheid in toegang tot zorg en woonruimte toeneemt.

Hoewel er dekking is gevonden om een bezuiniging van € 615 miljoen op de langdurige ouderenzorg in 2025 terug te draaien, is er nog onzekerheid over de financiële toekomst vanaf 2026. De KBO’s pleiten ervoor om te investeren in plaats van te bezuinigen op langdurige ouderenzorg, zoals WLZ-zorg thuis, en om extra verpleeghuisplaatsen te creëren. Ook roepen we de Tweede Kamer op om het mogelijk te maken dat ouderen langer thuis kunnen wonen door integrale oplossingen te bieden. De KBO’s dringen ook aan op een verbetering van de uitvoering van de Wmo, met meer aandacht voor hulpmiddelen zoals het spoel-föhntoilet, die de wijkverpleging kunnen ontlasten. Vrijwilligersverenigingen, die een belangrijke rol spelen in de zorg voor ouderen, zouden meer ruimte moeten krijgen om samen te werken met formele zorgverleners.

Tot slot pleiten de KBO’s voor het opnemen van het gordelroosvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma voor senioren en voor de oprichting van consultatiebureaus voor ouderen. Hiermee kan de preventieve gezondheidszorg voor 60-plussers worden verbeterd. “Het is tijd om te investeren in onze ouderen en hun welzijn. We zijn graag bereid om mee te denken over oplossingen,” aldus Simone Gerono-van Bun, directeur van KBO Limburg.