Samen muziek maken

Muziek maken: een waardevolle vrijetijdsbesteding en ook nog goed voor je hersenen. Zeker als je dat samen doet bij een harmonie, een fanfare of een koor. Bij de Koninklijke Harmonie in Roermond,  de Keuninklikke, is er een speciaal orkest voor opgericht:  de Blazersklas Da Capo. Elke week maken daar zo’n 40 volwassenen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar muziek, onder leiding van dirigent Harry Wolters.

Het gaat er enthousiast aan toe tijdens de tweewekelijkse gezamenlijke repetitie. ‘De ene week spelen we met het hele orkest en de andere week worden individuele lessen en groepslessen gegeven,’ vertelt Harry Wolters. ‘Belangrijk dat ook senioren muziek blijven maken en daarmee een voorbeeld zijn voor kinderen. Muziek maken, lid zijn van een muziekvereniging dat brengt je heel veel. Een harmonie is een maatschappij in het klein, daar kun je zoveel leren en niet alleen muziek.’ Harry Hendrix, 77 jaar, tenorsax, speelt met veel plezier bij Da Capo. ‘Ik ben er vanaf de start in 2014 bij. Vroeger had ik er geen tijd voor. Naast mijn baan was ik ook bij de brandweer en moest dus in mijn vrije tijd oproepbaar zijn.’ Hij kan geen noten lezen, maar schrijft onder de noten de namen, do, re, mi etc. en dan weet hij met welke kleppen van zijn sax hij die moet spelen.’ Muziek maken doet hem goed, ‘dan valt al het andere weg en geniet ik van wat we hier samen doen.’ Truus Verbruggen, klarinet, en Petty Lamers, altsaxofoon, komen elke week vanuit Grubbenvorst naar Roermond voor Da Capo. ‘We zijn samen op de muziekschool begonnen met blokfluit toen we 60 waren.’ Ze zijn er nu drie jaar bij. Hun doel? ‘Gewoon lekker meespelen, dat is echt heel mooi!’ Interesse? Kijk eens op www.keuninklikke.nl/afdelingen/orkest-da-capo