Themabijeenkomst laaggeletterdheid ABC Limburg

ABC Limburg komt op voor de belangen van laaggeletterden en zorgt ervoor dat laaggeletterdheid op de agenda komt/blijft bij gemeenten en grote instellingen zoals UWV en bedrijven. ABC Limburg wil het taboe rond laaggeletterdheid doorbreken door informatie te geven over en bekendheid te geven aan laaggeletterdheid. Doel is de schaamte rondom laaggeletterdheid weg te nemen.

Inhoud:                                                                                                                                                                      Uitleg over het werk van ABC Limburg , de taalambassadeurs en de problematiek van laaggeletterdheid. Dat gebeurt in de vorm van een korte presentatie over de problematiek en interviews met de taalambassadeurs. Aansluitend kunnen de aanwezigen in gesprek met de ervaringsdeskundigen.                                                                                                                                

Duur:  

tussen de 1 en 1,5 uur

 

Organisator/ gespreksleider:

ABC Limburg

 

Locatie:

Bepaalt de afdeling

 

Contactpersoon:

ABC Limburg

06-43489250 of marijke_timmermans@icloud.com

 

Kosten:

De themabijeenkomst wordt gratis verzorgd. Eventuele locatie- en drankkosten zijn voor rekening van de afdeling. Een attentie voor de taalambassadeurs is wenselijk aangezien zij dit vrijwillig doen.

 

 

3.8 Themabijeenkomst Zelf Sjöldj

Een interactieve en ludieke themabijeenkomst om samen in gesprek te gaan over armoede. Verhalen worden verteld in sketches, monologen en liedjes. Verhalen met een traan, maar zeker ook met een glimlach en soms zelfs een schaterlach. De toeschouwers worden ook uitgedaagd om zelf na te denken over hun opvatting over armoede. De bijeenkomst kan gepresenteerd worden in het Limburgs of in het Nederlands.

 

Aantal deelnemers:

Minimaal 18 en maximaal 60, 30 is ideaal.

 

Inhoud:

Zelf Sjöldj bestaat uit de drie onderdelen:

 

  1. Een themabijeenkomst voor leden van de afdeling over het thema armoede.
  • Introductie van het thema met een ThemaTheater dat is gebaseerd op verhalen van ervaringsdeskundigen.
  • De deelnemers ervaren hoe het is om keuzes te moeten maken als je te maken hebt met armoede en/of schulden. Ze gaan daar ook onderling over in gesprek.
  • Gelegenheid om vragen te stellen aan de “acteurs” van Thematheater. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de informatie uit de gesprekken met ervaringsdeskundigen.

 

  1. Vervolgbijeenkomst met het bestuur van de afdeling.

Bijeenkomst van een uur binnen 1 tot 2 maanden na het ThemaTheater. Prima te combineren met een bestuursvergadering. Samen kijken we op welke manier de afdeling verder aan de slag kan met het thema.

 

Het bestuur ontvangt een informatiebrochure, in de vorm van een op de afdeling toegesneden ‘Plan van Aanpak’. Daarin staat hoe de afdeling na de bijeenkomsten verder aan de slag kan gaan met het thema met concrete vervolgstappen en tips. In de informatiebrochure staat ook hoe een afdeling toegankelijk kan blijven voor mensen met armoede en/of schulden.

 

Organisator/ gespreksleider:

Stichting Turba / info@stichtingturba.nl

 

Locatie:

In overleg met de afdeling

 

Contactpersoon:

KBO Limburg: info@kbolimburg.nl

 

Kosten:

Gratis bij goedkeuring van subsidies